Un metge a la sala

Robert de Niro a Taxi Driver

És una escena dramàtica. Cibyll Sepherd se sent atreta per l’indòmit, salvatge, traumatitzat i viril Robert de Niro. Ella treballa a les oficines d’un candidat polític, a Manhattan, i ell ho fa com a  taxista, amb jornades nocturnes interminables pels carrers perillosos dels anys setanta. L’actor està a punt de convidar-la, en una mescla d’innocència, incapacitat, brutalitat i naturalitat, a un cinema porno i ella no podrà suportar el mal gust que, per altra banda, forma part de la normalitat de De Niro. 

I, de cop i volta, abans d’entrar al cinema, se sent un espetec, un cop fort, brusc, i sec. El director de l’Orchestre Philarmonique de Luxembourg, Robert Ziegler, es desploma. Mig cos queda dins el cadafal, l’altre queda inclinat i en penombra.  Els espectadors veuen les cames inertes i rígides, com un arbre de Nadal cap per avall, esperant que el recullin després de les festes. L’orquestra estava interpretant la banda sonora de Bernard Herrmann, per a la pel·lícula Taxi Driver, de Martin Scorsese, que es projectava a la sala gran de la Philarmonie de Luxemburg. 

La mort sobtada. La mort en escena. El mite de l’actor que mor mentre interpreta una gran obra teatral. La projecció s’interromp. Dos espectadors de les primeres fileres boten a l’escena per ajudar al director, inconscient. Un empleat de la Philarmonie convida els assistents, que omplen la sala, a sortir immediatament. Ho fa, primer, en luxemburguès, després en anglès, alemany i, finalment, en francès. Els milers d’espectadors surten amb ordre i silenci.  Passen cinc minuts i l’efecte Doppler d’una sirena, que sembla canviar de freqüència a mesura que s’acosta al recinte, anuncia l’arribada d’una ambulància. 

El director no morirà. Han dit que era un infart, però ell ho desmenteix a Twitter uns dies després. Diu que el desmai fou a causa de problemes d’adrenalina i no haver sopat. 

Carles Domènec