El confinament s’accelera

Imatge del prestatges d'abastament d'arròs, a l'Auchan, un dels centres comercials més importants de Luxemburg. Fotografia de Carles Domènec.
El barri financer i d’institucions de Kirchberg. Carles Domènec.


Aquestes imatges són de Kirchberg, el barri financer i de les institucions europees a Luxemburg. Pocs cotxes hi circulen. Els autobusos van buits. Avui és el primer dia en què, oficialment, tot s’ha aturat. Les escoles i les universitats han tancat, també els comerços, els clubs socials. La majoria de gent teletreballa. A l’Escola Europea, molts dels fills d’espanyols que hi estudien ja van evitar anar a l’escola divendres. La gent circula amb normalitat, però ningú no s’atura a parlar.

Aquest és un país ple de ‘Trans-frontaliers’, gent que viu a França, Alemanya i Bèlgica, que cada dia travessa la frontera per venir a treballar a Luxemburg. La regió del Grand-Est està a punt de ser classificada de zona d’alt risc, per les autoritats franceses. El govern luxemburguès prepara un sistema de certificats per permetre els frontalers, necessaris per al funcionament del país, que s’instal·lin al territori.

La policia comença a patrullar pels carrers. Oficialment, s’ha anunciat que 81 persones s’han infectat al Gran Ducat. S’han desaconsellat tots els vols a l’estranger. La companyia aèria Cargolux s’ha posat a disposició del govern per augmentar els estocs amb productes sanitaris. La compra a domicili del magatzem Auchan, el més gran de la ciutat, ja no admet més comandes, perquè el sistema s’ha saturat. La Seguretat Social ha habilitat un servei de tele-consulta per consultar els diagnòstics a distància dels pacients.

Carles Domènec.