El llac Wannsee

Casa de la Conferència del llac Wannsee

A l’Autobiografia’ (publicada per RM, en castellà), que és un dietari sobre fotografia, sensualitat, seducció, història i grans aventures, el fotògraf Helmut Newton cita el llac Wannsee. Amb divuit anys, treballava d’ajudant d’una fotògrafa, de nom Yva, a Berlín. Al llibre, l’autor diu: “Los fines de semana cogíamos todos el tranvía e íbamos a un gran lago llamada Wannsee, donde Hans solía guardar su canoa. El Wannsee tenía una playa auténtica con arena traída del Báltico. A unos cien metros de la playa, había una isla artificial anclada en el lago llamada Juvena Insel…Allí había música para bailar y un pequeño bar. Así que nadábamos hasta la isla, subíamos y bailábamos apretados con los trajes de baño mojados y adheridos a la piel”. 

Newton afegeix: “todos olíamos a bronceador, sobretodo a crema Nivea. Todo el mundo la usaba. Con todos esos bailes y besos, el olor de la Nivea todavía tiene connotaciones sexuales para mí. Me trae a la memoria un montón de recuerdos queridos del Wannsee que, para mí, siempre fue un lugar feliz. La mayoría de la gente, sin embargo, lo recuerda por otra cosa. Fue en una casa del Wannsee, donde Reinhardt Heydrich (cap de l’Oficina de Seguretat del Reich) y Adolf Eichmann (cap de l’Oficina d’Afers Jueus), y sus colaboradores, idearon la ‘solución final”

Aquesta situació, explicada pel cèlebre fotògraf, s’assembla molt a la d’una de les escenes clau de la sèrie de quatre capítols Unorthodox, en què es conta l’escapada d’una jueva ortodoxa de Nova York a Berlín. A la capital alemanya, la protagonista visita el llac amb uns amics músics. És un moment de goig i alliberament del jou ultraortodox que descriu. Un dels amics, li conta la història dels nazis, ideant en aquell llac la metodologia d’extermini jueu. 

Original en alemany del document salvat que formava part del Protocol de la conferència, amb traducció en anglès.

El llac Wannsee és l’escenari de molts llibres i documentals. Oficials nazis es reuniren el 20 de gener de 1942 per idear ‘la Solució Final’, és a dir la metodologia de l’extermini. En aquella conferència, que durà menys d’una hora i mitja, es fixà l’objectiu de l’expulsió d’Alemanya dels jueus i el pla de deportació i eliminació. La casa i el jardí d’aquella cita ara es poden visitar. Es tracta d’un palau, que els nazis expropiaren a una família rica jueva. Hi ha una exposició permanent, titulada “The Meeting at Wannsee and the Murder of the European Jews”, que explica la història de l’antisemitisme i com va derivar en genocidi. Els documents que s’hi mostren tracten la planificació d’11 milions de jueus, entre els quals s’inclouen 6.000 jueus d’origen espanyol. 

Carles Domènec