Les bruixes d’Arlet: ous misteriosos, llengua juganera, i dibuixos de nassos

La literatura infantil i juvenil del nostre país, tantes vegades bandejada dels mitjans de comunicació i tot sovint tan ignorada pels llibreters que l’haurien de prescriure en massa -amb les honroses excepcions que calguin- , passa per un extraordinari moment de forma. Hi ha propostes, imaginació i ganes d’agradar i seduir els nous lectors. Ara el tàndem format per Bel Olid i Pep Montserrat vénen a confirmar aquesta tendència en un preciós àlbum, Les bruixes d’Arlet, que ha editat Combel i que hauria estat una molt bona proposta per aquest Sant Jordi i que sens dubte és un molt bon títol per anar a buscar tot d’una que les llibreries obrin, a la fi, les seves portes.

En realitat el títol és més llarg: El conte contat de les Bruixes d’Arlet i un ou misteriós que es trobaren al bosc, però aviam qui és el dissenyador que és capaç d’encabir tot això en una coberta, així que la cosa s’ha quedat en Les bruixes d’Arlet, que són ni més ni manco que set i que viuen al bosc de la Fret a Arlet.

Amb una llengua plena de matisos, jocs lingüístics, rimes i ritmes Olid ens explica què els passa a aquestes bruixes quan troben l’ou en qüestió i quina singular criatura amaga, mentre que Pep Montserrat és capaç de singularitzar cada una de les bruixes amb petits detalls com la forma del nas. I si bé la primera meitat de l’àlbum es caracteritza per un predimini cromàtic del negre i els colors freds, tot canviarà a partir de l’esquerdamenta de l’ou.

En definitiva, un llibre ideal per a nens i nenes fascinats per les bruixes i per les sorpreses que poden arribar a sortir dels ous, amb una conjunció perfecta dels dos creadors, que també faran que els grans us enamoreu de totes les set bruixes, set.

SEBASTIÀ BENNASAR

Les bruixes d’Arlet

Bel Olid i Pep Montserrat

Combel 2020.