En català, a l’Aragó.

Osca. Fotografia de Carles Domènec.

Javier Giralt i María Teresa Moret, professors de la Universitat de Saragossa, especialitzats en Filologia Catalana, proposen una selecció de deu títols per acostar-se al que anomenen “la literatura i la cultura aragoneses en català”. 

Aquí els teniu: 

1. Jesús Moncada. Novel·les i relats com Camí de sirga (1988); Estremida memòria (1997), El cafè de la granota (1985) i Calaveres atònites(1999). 

2. Desideri Lombarte. Recull de poemes: Ataüllar el món des del molinar (2000, Associació Cultural del Matarranya). Versió cantada per Turne &Sesé: http://www.musicadepoetes.cat/poeta?autor=134

3. Hèctor Moret. versió bilingüe de l’obra poètica completa Camp clos/Campo cerrado (2006, Prensas de la Universidad de Zaragoza). Versions musicades per Antón Abad: 

4. Artur QuintanaLa Vall de Balat. Memòria de l’Aragó, 1948-2017 (2018, Rolde de Estudios Aragoneses y otros)

5. Mercè IbarzLa terra retirada (1994) i La palmera de blat (1995). Narrativa. 

6. Francesc SerésLa pell de la frontera (2013). 

7. Carles TerèsLicantropia (2013), Novel·la

8. Mario SasotEspills trencats (2018). Novel·la autobiogràfica. 

9. Web Lenguas de Aragón. Es poden trobar obres de Merxe Llop, Susanna Barquín, Santiago Vidiella, Marta Momblant, Carles Sancho, Teresa Claramunt, Josep Galan, Juli Micolau, Josep Antoni Chauvell, Susana Antolí, Josep San Martín, José Miguel Gracia, Xavier Terrado, Hèctor Moret o Desideri Lombarte.

10. Revista Temps de Franja (https://tempsdefranja.org/). I programa La llengua al ras, de Radio Fraga, centrat en el patrimoni lingüístico del català d’Aragó.

L’enllaç a l’article dels dos professors, és el següent: 

https://www.unizar.es/noticias/cultura-en-casa-diez-propuestas-para-acercarse-la-literatura-aragonesa-en-catalan

I l’enllaç al blog del campus és 

https://campushuesca.unizar.es/blog/leer-en-catalan-desde-aragon-en-tiempos-de-coronavirus