« Les xarxes socials ofereixen el que la gent somia »

Zygmunt Bauman © Fotografia de Carles Domènec


La pel·lícula documental ‘Nos vigilan’ (2015) de l’austríac Werner Boote ens interpel·la sobre el perill de l’acumulació massiva de dades per part d’empreses, institucions i governs amb poca moral, sobre l’acceptació de la comercialització de les nostres dades i de com, en general, ens deixem controlar pels algoritmes i les aplicacions de Big Data.En una de les escenes de ‘Nos vigilan’, Boote parla amb el sociòleg Zygmunt Bauman (Poznan, Polònia, 1925 – Leeds, Anglaterra, 2017) que ens ofereix un punt de vista molt interessant sobre la força de les xarxes socials. Bauman assegurava que, si bé la privacitat era per generacions anteriors un objectiu fonamental, pel qual s’havia lluitat a favor dels drets individuals, molts dels joves actuals, en especial els nascuts després de l’aparició de Facebook, associen privacitat amb soledat, impotència i desolació. És per això que estan disposats a renunciar a la privacitat de les grans bases de dades, capaces de capitalitzar la informació personal al servei d’interessos mercantils o fins polítics.

El punt de vista és suggestiu: la privacitat contra la sensació de soledat, i la preocupació per convertir-se en algú a les xarxes socials, trobar gent amb interessos comuns i mitigar la sensació de desolació i de retrobament amb un mateix. “L’oferta de les xarxes socials és molt temptadora, ofereixen el que la gent somia: no ser abandonada, ser rellevant i important“, avisava Bauman.

Zygmunt Bauman fou professor de filosofia i sociologia a la Universitat de Varsòvia fins a 1948, any en què hagué de sortir de Polònia a causa de persecucions antisemites. Aleshores, s’instal·là a Leeds, on fou professor emèrit.

@Fotografia de Carles Domènec.