L’inventari d’una vida

La fotògrafa belga Barbara Iweins va passar aquesta setmana pels Rencontres Photographiques d’Arles (França) i contà el seu projecte Katalog. Explicà que es decidí a fotografiar tots els objectes de casa seva, induïda per diverses mudances durant la seva vida en què s’adonà de la gran quantitat d’objectes que s’arriben a acumular als domicilis. Sí, els va retratar tots, sobre un mateix fons de color blanc i llum neutra: 10.532 objectes. 

El projecte s’endinsà més enllà de l’acte fotogràfic i decidí, amb totes les imatges, muntar una base de dades i explotar-la en fulls d’Excel, és a dir començar a extreure’n estadístiques. Analitzà característiques com els color prioritaris dels seus objectes, els materials en què s’han fabricat, les mides, i fins i tot establí una categoria per definir si els objectes que tenien un valor sentimental. Així, va triar els objectes més importants de la seva vida. 

És un projecte interessant, que qüestiona el valor de les dades numèriques i les estadístiques, sovint aplicades a estudis economicistes, esportius o industrials, però aquesta vegada amb relació a la vida quotidiana i la intimitat. Barbara Iweins s’ha passat dos anys, 15 hores per setmana, inventariant les seves pertinences. 

Carles Domènec