La mort i la cadira de Darth Vader

La cadira de David Prowse (Darth Vader). Sitges. 2015. © Fotografia de Carles Domènec.

En arribar a les escales de l’hotel Melià de Sitges, vaig intentar fotografiar l’actor David Prowse, conegut per la seva interpretació sota la màscara de Darth Vader a Star Wars. Un dona, de molt males maneres, tractà de posar la seva manota sobre l’objectiu de la meva càmera per impedir-m’ho. En un acte reflex del qual no me’n sento orgullós, vaig aturar l’envestida d’aquella senyora agressiva amb una empenta, encara més ofensiva. Tocar l’objectiu de la càmera aliena és com la falta que fa un davanter sobre el porter del teu equip de futbol o com insultar la mare d’algú, i provoca una reacció immediata, no sempre gaire civilitzada. 

El cas és que el que aquella senyora malcarada volia evitar era la fotografia de David Prowse mentre sortia del cotxe que el duia fins a l’entrada de l’hotel, seu del Festival Internacional de Sitges, i com s’havia d’ajudar d’una cadira de rodes. Era l’edició del festival de l’any 2015. Vaig entendre de seguida que aquell home de mida imponent, culturista i aixecador de pesos, no podia quedar immortalitzat d’aquella manera, en una cadira de rodes, imatge que contradeia el mite de Darth Vader. Però en un gest reactiu, hores més tard, vaig estar cercant la cadira de rodes mentre durà la sessió de fotografies amb la premsa, de Prowse amb l’equip de rodatge de l’excel·lent pel·lícula documental ‘I am your father’, de Marcos Cabotà i Toni Bestard. 

L’actor David Prowse © Fotografia de Carles Domènec

Recordo l’entrevista que li vaig fer als jardins del Melià, a causa de la pel·lícula, que conta les vicissituds de l’actor i les dificultats a les quals s’enfrontà amb George Lucas, que decidí doblar la seva veu a la saga de Star Wars. Prowse es quedà sense rostre ni veu a la pel·lícula. Quan Vader fou desemmascarat al darrer film, just abans de morir, fou l’actor Sebastian Shaw, en comptes de Prowse, qui posà rostre al malvat personatge. Unes suposades declaracions de l’actor sobre el final de l’episodi l’enemistaran de per vida amb Lucas. 

El trailer de la pel·lícula I am your father, de Marcos Cabotà i Toni Bestard, sobre David Prowse.

A l’entrevista a Sitges, el recordo amable, amb problemes d’audició i respostes una mica disperses. Es cansava, a cada qüestió, després de dos o tres minuts d’haver començat la resposta. M’explicà que era un honor haver-hi interpretat “el malvat més famós de la història del cinema” i que havia renunciat a ser Chewbacca. “Darth Vader està molt per sobre d’haver interpretat un os de peluix”.

L’actor britànic, nascut a Bristol, acaba de morir, a l’edat de vuitanta-cinc anys. 

Carles Domènec. 

L’actor David Prowse amb els soldats de la Legió 501, al Festival de Sitges © Fotografia de Carles Domènec