Costa Bravta, surf de risc de Cristina Malagelada

El 2019 la Cristina Malagelada va publicar Costa Brata una novel·la que en plena pandèmia s’ha erigit com la millor novel·la negra catalana escrita per dones del 2019, segons el jurat del premi del festival Cubelles Noir. El text, publicat per Sromberg, és un digne guanyador del certamen del Garraf. En aquesta obra, Malagelada ens presenta un cas de tracta de blanques, màfia russa i especulació immobiliària ambientada a la Costa Brava, un espai que en els darrers temps se’ns està presentant com momlt menys idíl·lic del que mostren les agències de viatges.

Com que no podem fer aixafades de guitarra -un mal vici que ‘ha posat de moda en bona part del ressenyisme d’aquest país- cal explicar quins són els motius que ens impulsen a recomanar la lectura de Malagelada. En primer lloc destaca el sentit del ritme. L’escriptora, que en estones lliures practica el surf- trena un thriller amb una alta intensitat, com una bona successió d’onades com a ressaca d’un temporal. Així, enllaçant un capítol amb l’altre, el lector se submergeix en l’obra i no la pot deixar, n’està totalment atrapat. Lògicament, per aconseguir fer això l’autora juga molt bé amb la dosificació de la informació, que ens va arribant de forma precisa a mesura que avança la narració, on la planificació d’una venjança és un dels eixos temàtics centrals.

La bona construcció dels personatges principals i també dels arquetípics, la incardinació del paisatge en la narració, bons diàlegs, girs de guió i una quantitat de sang i fetge força interessants, són els altres ingredients importants d’aquest llibre, ben construït, ben narrat i amb escenes de tensió d’alta volada (o millor dit, d’alta navegada). Amb aquest llibre, Malagelada entra en el grup d’escriptores de gènere que cal seguir perquè estan fent aportacions molt interessants per a la continuïtat i renovació de la novel·la negra a casa nostra.

SEBASTIÀ BENNASAR

Costa Bravta

Cristina Malagelada

Stromberg editorial