El paisatge de la primera incursió al Tercer Reich

Frontera entre Luxemburg i Alemanya, al lloc exacte on l'exèrcit aliat s'endinsà per primera vegada al Tercer Reich © Fotografia de Carles Domènec.

Què es devien dir el sergent Warner W. Holzinger i el caporal Ralph E. Diven en el moment de travessar el pont que separa Luxemburg d’Alemanya, a l’alçada de Stolzemburg? No ho sabem, però sí coneixem el paisatge que van veure. Van creuar la frontera a les 16.30 hores, de l’11 de setembre de 1944, quan la tardor regala per aquestes contrades l’espectacle dels mil colors del bosc: verd, grocs, marrons, daurats… i el blau del cel amb el negre del riu. Les aus segueixen el curs del riu, que en aquest punt té forma de essa, envoltada per turons. El costat luxemburguès és més ombrívol. L’alemany té més cases a vorera del riu.

Holzinger i Riven foren els primers soldats aliats, pertanyents a la Cinquena Divisió, que entraren al Tercer Reich. Els acompanyava el tinent francès Lionel Delille. Noranta-sis dies abans, Holzinger i Diven formaven part del desembarcament de Normandia. També hi havia els oficials Coy T.Locke, William McColligan, George F. McNeal i Jesse Stevens.


A les 18 hores de l’11 de setembre de 1944, la notícia de les tropes nord-americanes entrant en territori alemany fou transmesa a l’estat major que informà de la notícia al món sencer. A partir del 14 de novembre, els soldats aliats aconseguiren alliberar dels alemanys diverses poblacions properes al pont que separa Luxemburg i Alemanya, però els combats se succeïren.

Costat alemany a la frontera amb Luxemburg, al lloc exacte on l’exèrcit aliat s’endinsà per primera vegada al Tercer Reich © Fotografia de Carles Domènec.

A la matinada del 16 de desembre, la 352 Volksgrenadier i la 5a divisió de paracaigudistes alemanys travessaren la zona, cap a l’Our. Hi hagué combats cos a cos, entre alemanys i nord-americans. No fou fins al febrer de 1945 que les unitats de la Divisió 80 d’infanteria trencaren la línia Sigfrid.

Carles Domènec


Soldats nord-americans entrant a Luxemburg, 1944.