Pablo Picasso: dels quaderns de dibuix a director del Prado

Pablo Picasso

Manuel Azaña, president de la República espanyola, nomenà Pablo Picasso (Màlaga, 1881 – Mougins, 1973) director del Museo del Prado. Era el 29 de juny de l’any 1936. El sou era de quinze mil pessetes anuals. L’artista no es mogué de París, a causa de la Guerra Civil, però sí que ajudà a protegir algunes obres de Velázquez, Goya i el Greco, ajudant a treure-les de la gran pinacoteca espanyola i evitant així que fossin destrossades a causa dels bombardejos. Per tant, no prengué possessió del càrrec ni tampoc fou destituït mai. 

Un dels accessos al Museu del Prado, Madrid.
Entrada al Museu del Prado, Madrid. Fotografia de Carles Domènec.

Picasso visità per primera vegada el Prado de nin, acompanyat del seu pare. Amb disset anys, s’autoretratà copiant grans obres del museu. Des de 1843, el Prado disposava d’un llibre de visites amb registres de tots els visitants, incloent-hi el nom i professió de tots els que entraven a l’edifici. Per això, sabem de les visites del malagueny al Prado durant els anys 1897 i 1898, quan estudiava a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Va copiar un retrat de Felip IV, de Velázquez, i dibuixà Bufón Calabacillas i Niño de Vallecas. També realitzà esborranys de Caprichos i Tauromaquias de Goya, la menina Isabel Velasco del quadre de Las Meninas, caps de quadres del Greco i un retrat de Santiago Rusiñol. 

L’artista hauria volgut situar el Guernica, que pintà per al pavelló espanyol de la Fira Internacional de París de 1937, per encàrrec del govern de la Segona República, al costat de Las Meninas de Velázquez. El pintà a l’estudi de la Rue de Grands Augustins, un carrer excepcionalment tranquil, entre els atepeïts i bulliciosos racons del districte sisè de París, a un centenar de metres del Sena. El quadre sobre el bombardeig de la Legió Còndor passà l’any 1981 del Museum of Modern Art de Nova York al Casón del Buen Retiro de Madrid. El patronat del Prado aprovà, el 19 de maig de 1992, el trasllat del quadre al Museo Nacional Centre de Arte Reina Sofía.

L’entrada al taller on Pablo Picasso pintà el Guernica, París. Fotografia de Carles Domènec.

Picasso donava molta importància als seus quaderns. ‘Je suis le cahier‘ és el títol que posà a un d’ells. Amb aquest nom, es presentà l’any 1989 una mostra sobre aquests esborranys al Musée des Arts décoratifs de París. Sabem que, de quaderns, Picasso en va guardar un mínim de dos-cents i que els tenia recelosos. Dinou d’aquests cahiers formen part de l’exposició del Museu Picasso de Barcelona, que s’inaugurà el 18 de desembre i es podrà veure fins al 4 d’abril. La mostra es titula ‘Picasso. Els quaderns’. 

Carles Domènec.