Laila Karrouch: l’amor entre una musulmana i un ateu

Rabat (Marroc). Fotografia de Carles Domènec.

A la novel·la ‘Que Al·là em perdoni’ (Columna), Laila Karrouch El Jilali (Nador, 1977) ens descriu la història d’amor de la Samira, una noia musulmana que va arribar a Catalunya quan era petita, procedent del Marroc, i el Jordi, un noi ateu. “Des de l’any 2004, faig xerrades als instituts i hi ha nois i noies que m’han explicat com s’han enamorat entre companys de religions diferents, a més l’ateisme no és una cosa gaire ben vista en el món musulmà”, recordà ahir l’autora, que explicà que “a les històries que em conten, normalment hi ha dos finals, el primer és tallar la relació que talla la possibilitat de fer un pas endavant en la parella; l’altra solució comuna és la conversió del noi a l’Islam, però no es pot creure en una religió per l’amor d’una persona i sol ser un fracàs”.

Karrouch contà que “a la novel·la, el Jordi, un dels protagonistes, decideix una tercera via, que és un camí molt més difícil, consistent en seguir sent ell mateix”. Fa uns quaranta anys que l’escriptora arribà a Osona. “Vàrem arribar a Catalunya sense saber res del lloc que ens rebia”, digué i ho evidencià amb una anècdota curiosa: “al principi, vaig començar a parlar català sense saber-ho, pensant que era castellà”.  

Carles Domènec


SINOPSI: Una història d’amor impossible entre una musulmana i un ateu, que els durà al límit de les seves creences.

La Samira és una noia musulmana que va arribar a Catalunya quan era petita. El seu pare, un home profundament creient, de ment oberta, la volia allunyar de les tradicions massa rígides per a les dones del Marroc. Ara la Samira s’ha fet gran, viu la seva fe de manera intensa i íntima i és una noia alegre i estudiosa que comença el primer any de carrera.

El que ella no s’imaginava és que coneixeria en Jordi i la seva vida faria un tomb. En Jordi és un noi fantàstic que s’enamora d’ella, però els límits entre religions es fan presents: per a la Samira és impossible estar amb un ateu sense ferir la seva família. Tem ser repudiada i no poder mantenir el contacte amb els seus. Per a l’entorn d’en Jordi és impensable que estigui amb una noia que porta un mocador al cap. Tots dos hauran d’afrontar la realitat dels seus sentiments i prendre decisions que seran irreversibles.

D’una manera valenta, Laila Karrouch posa sobre la taula per primera vegada el tema de l’amor entre una persona musulmana i una d’atea. Un problema present en una societat global que la Samira i en Jordi, com un Romeu i una Julieta del segle XXI, es veuen obligats a afrontar i superar.