CONXORXA VALENCIANA AMB VERMUT

La llibreria Quart Creixent acull dissabte a migdia un encontre entre els novel·listes “negres” Juli Alandes i Josep Lluís Roig moderats per Jaume C. Pons Alorda

Juli Alandes. Foto: Carles Domènec

SEBASTIÀ BENNASAR. El panorama actual de la novel·la negra en llengua catalana no es pot entendre de cap manera sense l’aportació dels escriptors valencians. Com explica l’expert Jordi Canal, director de la Biblioteca La Bòbila, “són els que més s’apropen a la novel·la negra original. Tenen mala llet, fan molt bé els diàlegs i quan volen tenen un sentit de l’humor que els acosta al cinisme dels clàssics”. És una fórmula que va fer fortuna en el seu moment amb Ferran Torrent i que en els darrers anys ha trobat un nínxol important en la nova fornada d’autors de gènere del Pais Valencià, començant per Xavier Aliaga i passant per Emili Piera fins desembocar en autors com Juli Alandes i Josep Lluis Roig.

Precisament aquests darrers dos escriptors seran a Palma el proper dissabte per mostrar la centralitat d’aquesta literatura que alguns anomenen (interessadament) perifèrica. I és que en l’actual saturació de trames repetitives, policies amb més o menys alcohol a les venes i més o menys traumes familiars, i novel·les que només són negres perquè els seus editors les col·loquen sense cap mena de criteri en les col·leccions, els escriptors valencians han renovat el gènere a base d’acostar-lo als seus orígens, la gran novel·la social dels nostres temps.

Caratula_Resurreccio

La trobada serà a la llibreria Quart Creixent, a les 12.30 hores i la conduirà en Jaume C.Pons Alorda. Juli Alandes, una veu més que consolidada en la narrativa negra (El crepuscle dels afortunats; La mirada del cocodril; Crònica negra) parlarà sobretot de Trencatenebres, la novel·la guanyadora en la darrera edició dels premis Octubre del premi Andròmina de Narrativa, un gran fresc del País Valencià entre 1919 i 1937 en clau de novel·la negra. Josep Lluís Roig és un destacat poeta que amb Resurrecció i mort de G.T va guanyar el premi Ciutat de Vilareal, una història que des del present ens trasllada també fins a la Guerra Civil al País Valencià.

Dos autors i dues veus que juguen amb el gènere negre per explicar un país i que us conviden a un vermut a Palma. Des de la centralitat de les perifèries.