LISBONA O LA POESIA

Hi ha ciutats que esdevenen mites i després hi ha les ciutats que esdevenen un amor de llarg recorregut. Gabriel de la S.T. Sampol ha fet de Lisbona el seu territori mític i estimat i de la literatura portuguesa la seva segona pàtria. I si bé fins ara ho havíem constatat en la notable tasca com a traductor que ha fet, ara pren el relleu a través de dinou poemes als cantors de la ciutat aplegats a Lisbona, un poemari editat per LLeonard Muntaner. En un diàleg amb la tradició, els referents literaris i la geografia pura i dura de la capital portuguesa, el poeta aconsegueix traslladar-nos a uns texts que traspuen a la perfecció dos imaginaris portuguesos de primer ordre: el desassossec de Pessoa (no debades ell en va ser un dels dos traductors, juntament amb Nicolau Dols, de la versió catalana d’aquest cim literari en què Bernardo Soares ens transmuta l’ànima); i la saudade, el terme intraduïble que de vegades mal fixem en enyor però que és a la vegada moltes més coses.

978841611683

Sampol no defuig del joc amb la tradició, com palesen alguns sonets de bella factura, la metaliteratura (escriure poesia no és, també, un joc d’interrelació amb els poemes que ens precedeixen i una inspiració per als que vindran?) i la reafirmació estètica i moral.

Ho palesen versos extrets una mica a l’atzar d’aquí i d’allà del poemari: “i cal que fugi de l’illa que es mor/ i de l’agonia d’aquest país estrany/ amb ell nom en plural.”; “La vida és passejar-se per la Baixa”; “Però beure no és una metàfora/ cal interpretar el mot en sentit recte”; “M’infectes els records com m’infectes els somnis/ m’infectes la ciutat com m’infectes la vida”; “és més tenaç el cor que les lleis físiques” (en podrien haver estat molts més), que mostren fins a quin punt Sampol és un poeta sòlid, de pedra picada, que compta amb un imaginari propi i amb una potència notable en la versificació. El resultat és un llibre rodó, contundent, que compta amb un pròleg molt brillant de Sebastià Perelló i amb dos poemes destinats a perdurar en la llarga durada, dues joies que per si soles ja valdrien aquest recull: “Cemitério dos prazeres” i “Rua dos Douradores”. Llegiu Lisbona i deixau-vos dur per Sampol fins a l’ànima de la poesia.

(Lisbona es presenta el proper dimecres 18 a la llibreria Embat de Palma)

SEBASTIÀ BENNASAR

Lisbona

Gabriel de la S.T. Sampol

Lleonard Muntaner

Palma, 2015.