METEORA, QUINZE ANYS, QUINZE TÍTOLS IMPRESCINDIBLES

L’Editorial Meteora compleix enguany 15 anys. Ho celebraran el proper dilluns, però des de Bearn hem volgut trobar quinze raons per llegir els seus llibres i ho hem fet anant a buscar una selecció personal de 15 llibres imprescindibles d’un catàleg que dóna per a escollir-ne molts més de quinze. Però amb aquesta selecció hem volgut mostrar una mica com treballen na Maria Dolors Sàrries i en Jordi Fernando, responsables d’aquest petit miracle que esperem que duri molts anys més i us intentem aclarir el panorama davant les compres nadalenques que s’acosten, perquè per tal que els miracles continuïn, es necessiten altres petits miracles individuals, que són les vendes (I demanem disculpes per endavant als autors no seleccionats i expliquem que l’ordre de la llista no respon a cap intent de canon ni res semblant, el quinzè és tan important com el primer i a la inversa).

meteora4

1-Neu, ossos blancs i alguns homes més valents que els altres. Mònica Batet. El potenciament de la carrera literària de Batet, una de les narradores més prometedores de les lletres catalanes és un dels encerts meteòrics. Aquesta novel·la, absolutament original, hauria de marcar un punt d’inflexió en la literatura catalana contemporània.

2-És l’amor que mou el cel i les estrelles. Antònia Carré-Pons. Meteora ha publicat els dos darrers treballs d’aquesta narradora tan sòlida i no ha defugit de presentar una novel·la molt culta i fins i tot culturalista que omple de joia tots els lectors apassionats per la bona literatura.

3-La trampa. Teresa Juvé. L’editorial ha apostat fermament per recuperar obres d’escriptors cabdals de la nostra cultura. El darrer exemple el tenim en Teresa Juvé.

4-Dibuix a les fosques. Jaume Benavente. En la seva incipient col·lecció dedicada a la novel·la negra, ha apostat per aquest llibre de Jaume Benavente, autor de llarg recorregut en les nostres lletres i sens dubte un dels més singulars i originals.

5-L’exili violeta. Marta Pessarrodona. Un assaig imprescindible per entendre el paper de la dona en el camí de cap a l’exili fet per una de les intel·lectuals més sòlides i de prestigi del país.

6-Banderes al vent. David H. Rosenthal. Aquesta obra ens explica a la perfecció la Catalunya de les utopies, aquella forjada entre el 1914 i el 1936. Una lectura erudita i amena a la vegada. No podia faltar en la tria.

7-Cuina i terra de la vall de Boí. Un llibre deliciós per entendre un paisatge imprescindible de Catalunya a través de la seva cuina.

8-Lola Anglada o la creació del paradís propi. Montserrat Castillo. La biografia de la genial il·lustradora catalana.

9-Els paisatges de la Barcelona de Picasso. Claustre Rafart. Un recorregut pels escenaris reals que varen inspirar el pintor. Un llibre clau per entendre alguns aspectes de l’artista.

10-L’illa misteriosa. Jordi Valls. L’escriptor és un dels poetes més interessants de l’actual panorama líric català. L’editorial li ha publicat dos poemaris.

11-Mur. Gemma Gorga. La grandíssima poeta catalana ens ofereix una altra mostra del seu bon ofici poètic en un llibre imprescindible en aquest llistat.

12-Joan Perucho. Poesia 1947-1956. Recuperació de l’obra poètica inicial d’un dels autors més importants de la literatura catalana i molt sovint poc llegit i estudiat. Un llibre dels que marquen tot un catàleg.

13-Gebre als vidres. Antoni Vidal Ferrando. Aquest és el primer títol del gran poeta mallorquí que edita Meteora, que després va publicar un llibre de relats molt interessant. L’aposta per autors consolidats i la seva conservació diu molt de la feina meteòrica.

14-Butte, gener a Paris. Jordi Cervera. Un poemari intens, ambientat a la ciutat de París, tan mítica i tan desconeguda a la vegada.

15-Maríntim. Carles Duarte. Un altre llibre de poemes d’aquests que mostren la maduresa d’un escriptor i que enriqueixen el catàleg d’una editorial.