El periodisme de risc: el cas Xavier Vinader

vinader

Diu Xavier Montanyà, autor del llibre ‘El cas Vinader. El periodisme contra la guerra bruta‘ (Pòrtic): “En segons quin país llatinoamericà, l’any 1980 Vinader hauria aparegut mort en un descampat. Aquí ho van intentar, i no se’n van sortir. Ni per la via criminal, ni per la judicial. Des de llavors, va viure una marginalització progressiva dels gran mitjans”.

El llibre representa una ampliació o continuació del documental ‘Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta’, emès a TV3 el febrer de l’any 2015 al programa ‘Sense Ficció’. Vinader fou empresonat per haver denunciat el que acabaria convertint-se en els GAL. La publicació recorda la manera de fer d’un passat immediat, destaca la forma d’actuar dels policies de la dictadura treballant en democràcia però també demostra un fet actual i molt preocupant: les investigacions periodístiques, a l’estil dels reportatges de Vinader, ja només es realitzen si serveixen per intervenir electoralment a favor dels interessos de partit però no solen perseguir la veritat ni la justícia.

En l’afany per estudiar diversos grups d’extrema dreta, i a l’exili, Xavier Vinader contactà amb el periodista suec Stieg Larsson, novel·lista de la sèrie Millennium i que exercia com a corresponsal d’una revista de denúncia. Els articles del sabadellenc que publicà a Interviú incidiren en la màfia, el narcotràfic, l’agent Garbo, El Lobo l’infiltrat d’ETA o l’assassinat d’Olof Palme. A més, va cobrir zones de conflicte com l’Afganistan, Montanyà escriu sobre les grans exclusives de Vinader a la Xina, amb fotografies de Paco Elvira, i heroïcitats periodístiques, com colar-se en una reunió secreta de la família Picasso on es decidí vetar el Gernika a l’Estat espanyol, investigacions sobre les Brigades Roges o al voltant de l’únic assaltant fugat de l’intent d’atracament al Banc Central de Barcelona, l’any 1981.

Quina sort han tingut els alumnes de la Universitat Ramon Llull que pogueren escoltar Xavier Vinader; ell també feia classe a l’Escola de Policia de Catalunya. Sigui com sigui, l’investigador Vinader, mort d’una pneumònia el 9 d’abril del 2015, demostra que, en realitat, no és un cas de simple idealisme periodístic. La seva és la manera única d’exercir la professió d’informar sobre qüestions com els interessos de la política, la corrupció o el delicte organitzat. Totes les altres versions són publicitat.

L’editorial Pòrtic ofereix la possibilitat de llegir el primer capítol del llibre al següent enllaç:

Feu clic per accedir a 31090_El_cas_Vinader.pdf

Carles Domènec