RENEIXEN ELS QUADERNS DE LA FONT DEL CARGOL

Una de les facetes que va desenvolupar en Valerià Pujol (1952-1992) va ser la d’editor. Els Quaderns de la Font del Cargol van ser durant els anys vuitanta una plataforma a través de la qual es van donar a conèixer alguns autors del Maresme i van arribar a ser fonamentals per al naixement o consolidació de més d’una trajectòria literària. Ahir, la masia Can Vallerià, de Premià de Dalt, va escenificar la tornada de la col·lecció, que en aquesta etapa pretén publicar tres autors del Maresme per cada un de la resta del territori.

La col·lecció va sorgir a finals dels anys 70 i la seva tornada suposarà un altre impuls realitzat des de la societat civil en favor de la consolidació del sentiment maresmenc. Cal recordar que la comarca, bé sigui per la proximitat a Barcelona, o per la dificultat de la seva articulació per la gran distància geogràfica entre el Nord i el Sud a més d’altres factors, té problemes de recerca de la pròpia identitat, fet que aquests Quaderns contribuirà a mitigar.

Albert Calls i Rafael Vallbona presentant la col·lecció. Foto: Facebook de Can Vallerià

Així, no és de bades que un dels primers autors que s’editaran sigui, precisament, Albert Calls, que analitzarà en un text creat a propòsit, els 25 títols editats en l’època anterior. Calls, home de lletres molt arrelat al Maresme, és un dels creadors del documental televisiu imprescindible Nosaltres els maresmencs.

La festa de celebració a Can Vallerià també va comportar l’actuació en directe de Ferran Martínez i Toni Oró, fundadors de l’Orquestra Galana.

La creació d’aquest nou segell, profundament arrelat al territori i amb una profunda vocació de recerca de la qualitat literària, ve a demostrar que hi ha espais nous a recórrer i a explorar en el món de l’edició en català. Entre noms per a futurs títols sonen alguns com el de Vicenç Pagès Jordà, per exemple.

S.BENNASAR,