ELS PRÒLEGS DE LLOMPART, UNA LLIÇÓ DE LITERATURAVIDA

Josep_M_Llompart_Seleccio_de_prolegs_Vol_1-Llompart_de_la_Pena_Josep_M-9788498837186Selecció de pròlegs II

Una de les anècdotes més famoses de la vida del poeta Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993) és la que fa referència al famós cartell que va penjar al seu despatx de l’editorial Moll, quan aquesta extinta empresa illenca -responsable entre moltíssims altres mèrits no només d’haver fet el Diccionari Català-Valencià-Balear i les Rondalles Mallorquines, sinó d’haver estat la primera editorial que li va fer un contracte d’autor a en Vicent Andrés Estellés (el poeta va respondre amb un dels seus exabruptes “un altre virgo que em trenquen”, ja que era el setè llibre que publicava i el primer amb clàusules contractuals- era al carrer Torre de l’Amor de Palma: “no escric més pròlegs”. El cartell volia dissuadir tots els qui volien demanar al poeta que obrís el seu llibre amb unes paraules seves, que sovint implicaven molta feina. Tot i això, en Llompart encara en va fer algun més.

FG004718

Si LLompart va arribar a penjar el cartell de “complet” és que alguna cosa havia omplert la seva mesura: el poeta havia escrit des de 1959 cap endavant més d’un centenar de peces de tot tipus per a llibres de tota mena i, literalment, s’havia buidat en favor de la literatura dels seus coetanis, dels més joves i també dels clàssics que l’editorial anava publicant o reeditant. Així les coses, el corpus de pròlegs de Llompart és molt gran i necessitava que algú en fes una antologia i un estudi. Doncs be. la professora i investigadora incansable Pilar Arnau, acaba de treure al carrer publicats per Abadia de Montserrat en la col·lecció biblioteca Marian Aguiló, dos volums que apleguen els principals pròlegs de Llompart.

COMERCIANTS_Pilar Arnau

El primer volum va aparèixer el 2014 i el segon a les darreries del 2015 i en total podem llegir fins a 94 textos de Llompart de tota mena, des dels més elaborats fins als més circumstancials que conformen un conjunt assagístic de primer ordre sobre la literatura catalana i especialment la de les Illes Balears que ara es presenta per primera vegada de forma endreçada i unitària. Així, LLompart escriu quasi sobre tot i tothom: Palau i Camps, Llorenç Moyà, Marià Villangómez, Miquel Bauçà, Miquel Àngel Riera, Pere d’Alcàntara Penya, Josep Melià, Gabriel Janer Manila, Xesca Ensenyat, Gregori Mir, Josep Sureda, Llorenç Capellà, les rondalles mallorquines, Gabriel Alomar, Pons i Gallarza, Marian Aguiló, Joan Alcover, Pau Faner, Antoni Mus, Antoni Munné-Jordà, Bartomeu Mestre, Jaume Pomar, Antònia Vicens, Maria Aurèlia Capmany, Lluís Alpera, Guillem Cabrer, Maria Antònia Salvà, Miquel Ferrà, Mossèn Alcover, Antoni Vidal Ferrando, Miquel Costa i Llobera, Llorenç Villalonga, Josep Maria de Sagarra, Maria Antònia Oliver i molts d’altres passen per la seva ploma esmolada en el que esdevé un conjunt de primer ordre -malgrat les irregularitats de les circumstàncies de cada un dels texts- per entendre la mirada de Llompart sobre la literatura. En total, més de 500 pàgines assagístiques que obren tot de possibilitats i que en molts de casos són la primera i única aproximació crítica a l’obra d’algun dels autors esmentats i que per si sol ens mostren un LLompart desconegut.

SEBASTIÀ BENNASSAR.