LLIÇONS DE VIDA DE D’UNA FADA

Totes les malalties són molt complexes d’explicar als infants, però el càncer, malauradament tan estès a la nostra societat contemporània, i els canvis físics que comporta lluitar-hi en contra, és de les més complicades. Per això és d’agrair que apareguin llibres valents com el que ens proposa la Cinta Arasa, que amb una sensibilitat exquisida i un joc d’enginy molt interessant, aprofita la malaltia per crear una proposta literària que posa a l’alça valors claus com la força de la família, la salut i l’amor per sobre dels materials. El llibre es diu Les fades són calbes, edita jollibre i compta amb les il·lustracions de Xan López Domínguez.

les fades son calbes

L’autora (que en llegirà algun fragment diumenge vinent a La Setmana del Llibre en Català) ens narra la història de la Valèria, una nena que crida “les fades són calbes!” per defensar la seva mare dels atacs de dues companyes de classe. A partir d’aquesta invenció i de la mentida creada en defensa pròpia, les coses es compliquen per a la Valèria i la seva família -un plantejament molt interessant el fet que la mare estigui malalta i que la figura del pare sigui absent i no se’n parli i per tant quedi a la imaginació de cada lector fer les hipòtesis pertinents- quan haurà de mantenir aquesta fal·làcia i a la vegada tots plegats ajudar la mare a lluitar contra la malaltia, la principal preocupació de tots plegats.

Amb un llenguatge senzill i molt ben adaptat a l’edat dels lectors, evitant qualsevol mena de sentimentalisme gratuït i evitant també la banalització de la malaltia i qualsevol mena de morbositat, Arasa va trenant una història que ens mostra el valor de tot allò intangible: els minuts de sol guanyats per poder estar amb la família; la força de la solidaritat familiar -encarnada en el personatge de la tieta-; i el valor de la vida per si mateixa. Al final sí que és veritat que la mare de la Valèria és una fada, perquè s’han de tenir molts poders màgics per enfrontar-se al càncer i vèncer-lo sense perdre en cap moment el bon humor, les ganes de viure i l’estima als més propers.

Pel que fa a les il·lustracionse López Domínguez, totes a color on predomina la gama de grisos i blaus i les figures allargassades, val a dir que s’insereixen amb absoluta naturalitat en el text i mostren una tendresa i un punt naif de felicitat que fan que siguin el complement perfecte de l’obra.

Arasa ha bastit un llibre tendre, honest i que permet múltiples nivells de lectura, tant per als més petits com per als més grans. I a més a més una part dels guanys es destinaran a la recerca contra el càncer.