L’HORA DE BALTASAR PORCEL

Bromera recupera l’obra “La lluna i el cala Llamp” de l’escriptor andritxol i la presenta avui a la Setmana a les 19.30 hores.

Baltasar Porcel fotografiat per Carles Domènec

La memòria literària d’aquest país és ínfima. Diuen que perquè un escriptor aconsegueixi vendre llibres el que ha de fer és morir-se uns quants dies abans de Sant Jordi (fer-ho el mateix dia entra en la categoria mítica reservada a Josep Pla) i així remoure les consciències dels seus no-lectors. Per això és ben encertat que la Setmana dediqui un espai diari a la memòria i als textos dels nostres autors, però també una tarda dels homenatges com la d’avui, en què es retrà homenatge, per exemple a Muriel Casals, es parlarà del dietarisme i de les memòries amb Lluís Foix i Manuel Milian com a estrelles i també de la poesia de Carles Duarte i Joan Vinyoli entre moltes altres activitats.

Però sense cap mena de dubte una de les notícies literàries de la temporada és la recuperació per als lectors de La lluna i el cala Llamp, de Baltasar Porcel, que ha editat Bromera dins la col·lecció els nostres autors. Porcel  (1937-2009) és sense cap mena de dubte un dels narradors més interessants de la literatura catalana contemporània i autor de com a mínim un llibre imprescindible per dècada des dels anys 60 fins a la seva mort.

La lluna i el cala Llamp, segona novel·la de l’autor, publicada el 1963, forma part del que s’anomena “El cicle d’Andratx” i constitueix una mostra que anticipa alguns dels grans temes de l’autor, on el mar és d’una presència esclatant i constitueix una magnífica porta d’entrada en l’univers porcelià. L’editor Gonçal López i el professor i escriptor Xavier Pla seran els encarregats de redescobrir aquesta obra fonamental de la literatura catalana i, sobretot, de procurar que guanyi nous lectors.