Apuntin el nom i reservin dates a les seves agendes: l’editorial Bromera se la juga fort aquesta tardor amb un autor del tot desconegut a casa nostra però que és un autèntic fenomen intel·lectual a Itàlia, Nicola Lagioia. Aquesta tardor podrem llegir les 416 pàgines de La Ferocitat, el llibre que va publicar el 2014 amb Einaudi i que el 2015 es va alçar amb el premi Strega, el més important de la literatura italiana i que ha traduït Albert Pejó.
Lagioia (nascut a la ciutat de Bari el 1973) va començar la seva trajectòria literària el 2001 i des de llavors ha publicat quatre novel·les i quatre llibres de relats a més a més d’un assaig trencador, el 2005 sobre el consumisme durant l’època de Nadal. A banda de ser autor, treballa també com a editor.
L’autor, considerat com un dels més importants de la fructífera generació dels autors nascuts en els anys 70 a Itàlia i que ara estan provocant un canvi de paradigma en la literatura italiana amb molta més solvència literària que no pas els exponents de la literatura caníbal que va descollar a principis dels anys 90, mostra en aquesta obra la duresa que impregna la societat contemporània, la del precariat.
I és que tal com apunta el text promocional de l’editorial, “la mort, aparentment per suïcidi, de la filla del poderós constructor i especulador Vittorio Salvemini obri molts interrogants, tots marcats per les relacions de la jove amb la família. Què s’hi amaga veritablement darrere d’aquesta desaparició?”.

Vaig tenir la immensa sort de poder coincidir amb Lagioia al festival Sulla Terra Leggeri en l’edició de 2015 -organitzat a Sardenya per l’escriptor Flavio Soriga- i el més impressionant va ser veure el públic entregat a un autor tímid en la distància curta però que es creix dalt de l’escenari i que parla de literatura, de compromís i de com hi ha una generació italiana gairebé perduda pels estralls de la crisi. Un tipus que s’ha de seguir i un llibre que s’ha de llegir. Ara podrem fer-ho en la nostra llengua. Espero que la juguesca surti bé!