Maria Carme Roca i Jaume Cela guanyen el 15 Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

© Fotografia de Carles
maria_carme_Roca01_w
 Maria Carme Roca © Fotografia de Carles Domènec

Fa uns dies, Martín Piñol s’enfrontava al pati d’Òmnium als fotògrafs que cobrien els premis literaris de la Nit de Santa Llúcia. Acabava de guanyar el 43è Premi Joaquim Ruyra de narrativa infantil amb Sentinels. “No calen tantes fotografies, jo només sóc el del premi infantil i demà no sortiré als diaris”, deia Piñol, amb ironia però rectificava minuts després, davant dels redactors que cobrien la roda de premsa, i matisava que “no ens fan gaire cas però som els més llegits”. La idea era veure com es van perdent lectors de la infantesa a l’edat adulta. Hi ha nens que llegeixen que deixen de fer-ho de grans.

Seguint aquest discurs, volem difondre la notícia del 15è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil, que acaben de rebre els escriptors Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) amb la novel·la juvenil ‘Selfies al cementiri’ o Jaume Cela (Barcelona, 1949) amb l’obra infantil ‘El meu pare és una pissarra’.

El jurat, format per l’escriptora Anna Manso, la docent Anna Badia,  l’escriptor Miquel Arguimbau, l’assessor literari Pere Martí i l’editora d’infantil i juvenil de Barcanova, Sara Moyano, destacà, de ‘Selfies al cementiri’, “la cura en la llengua, l’estil, l’estructura i la presentació de cada moment, i el treball a fons dels personatges principals i secundaris, així com el fet d’aconseguir que un tema tan recurrent avui en dia, com els esperits, es presenti d’una manera innovadora i fresca, que connecta amb els lectors juvenils”. La novel·la s’ambienta al cèntric cementiri de Malmö, punt de trobada dels vius virtuals, com en Nils. Els morts reciclats saben com passar desapercebuts. La Siri, una noia molt especial, els ha descobert i, a en Nils no li ha fet cap gràcia.

celaj-portic-g
Fotografia d’escriptors.cat

De ‘El meu pare és una pissarra’, el jurat valorà que “es tracta d’una història valenta que presenta un personatge poc comú en la literatura infantil: un pare diferent, és un cant a l’amor de la família”. ‘El meu pare és una pissarra’ conté sis relats. El narrador és un nen que explica el significat dels tatuatges que té el seu pare escampats per tot el cos. Cada dibuix amaga una història.

El Premi Barcanova està destinat a fomentar la creació literària en llengua catalana, adreçat específicament als lectors infantils i juvenils de tots els territoris de parla catalana. El Premi té una dotació econòmica de 10.000 € per al guanyador de cada una de les dues modalitats. Les novel·les guanyadores es publiquen al mes de març. En aquesta convocatòria, s’han presentat 56 obres.

Carles Domènec / Barcanova