LA SETMANA DEL LLIBRE DELS PAÏSOS CATALANS

Per primera vegada hi haurà presència institucional de les Illes, el País València i Andorra. Jaume Cabré rebrà el premi trajectòria, hi haurà editors estrangers i a Paul Auster el passejaran amunt i avall

Viladecans i Joan Sala

La setmana del llibre en català arriba a la seva trenta cinquena edició entre el 8 i  el 17 de setembre amb bones notícies, llista d’espera per poder exposar-hi i la consolidació d’un model que es mou entre una fira de llibres, un festival literari i un saló professional. Com a mínim això es desprèn de la presentació de l’acte que s’ha fet al Caixafòrum de Barcelona, on hem pogut saber que aquests deus dies tenen un cost de 400.000 euros més uns altres 200.000 en espècies i intercanvis publicitaris. Pas mal, que diria aquell.

Una de les bones notícies és que per primera vegada hi haurà representació oficial del govern Andorrà, valencià i balear en un acte de normalitat després que l’any passat els balears fessin tard i no demanessin amb prou antelació el seu estand (per sort els canvis de gestió al capdavant de l’Institut d’Estudis Baleàrics amb l’arribada de Francesc Rotger sembla que estan donant bons fruits). Per tant, només faltarà la incorporació de la Franja, l’Alguer i la Catalunya Nord per tenir totes les institucions de tot el territori representades, objectiu que s’hauria de complir si ens volem creure la potencialitat del mercat compartit per al llibre en català. Cal augmentar lectors al Principat, és cert, i cal consolidar els que ja existeixen als altres territoris, però el que cal realment és que els llibres circulin amb normalitat pel conjunt del territori amb normalitat i això no passa.

La presidenta de l’associació d’editors en llengua catalana, Montse Ayats, va explicar que precisament l’objectiu de la Setmana és donar visibilitat als llibres que es fan en català en un moment en què només 1 de cada 3,5 llibres que es compren és en català. Joan Sala, president de la Setmana, va explicar que enguany es publicaran 200 novetats editorials de cara a la setmana -quins temps aquells en què els editors feien vacances a l’estiu- i que s’ha programat fins a 250 activitats, amb una especial importància per als més menuts, que tindran un escenari més digne.

En total, la setmana aplegarà 62 mòduls i 163 expositors, dels quals 144 són segells editorials. També s’hi trobaran 500 capçaleres de premsa. Una altra de les bones notícies és que hi haurà un petit saló de compra i venda de drets. Fins a 16 agents i editors estrangers es passejaran per la Setmana, tindran nombroses reunions amb agents, editors i scoutts i s’intentarà que es tanquin el màxim de vendes a l’estranger. La trobada tindrà un cost de 30.000 euros que pagarà l’Institut Ramon Llull. En aquest sentit, cal destacar que hi haurà un estand amb obres catalanes traduïdes a l’estranger.

D’altra banda, Jaume Cabré rebrà el premi Trajectòria, que en aquesta ocasió ha dissenyat especialment en Joan-Pere Viladecans -s’ha de dir que ha creat una obra preciosa- que també servirà per a les bosses i punts de llibre commemoratius, mentre que Paul Auster, que publicarà novetat amb Edicions 62 (aviam si aquesta vegada és un llibre diferent i no el mateix de sempre amb unes tapes i un títol diferent), serà una de les estrelles internacionals als quals passejaran per la Setmana.

La darrera bona notícia és que el nou conseller de cultura, Lluís Puig, s’ha mostrat com un tipus hàbil i murri amb els mitjans. Ha fet un joc de paraules amb el lema Apassiona’t de la Setmana, ha reconegut que tothom que havia estat en càrrecs públics des del 2011 en endavant passarà a la història per les retallades i que “estem treballant desacomplexadament per crear un mercat cultural compartit amb les Illes i el País Valencià des de la signatura de la Declaració de Palma”. També es va guanyar la complicitat de la gent en dir “jo no us demanaré cent dies de gràcia perquè només en falten 73 per al referèndum, però prometo mirada llarga més enllà per continuar treballant per engrandir la Setmana”.

Doncs això, reserveu dates que vénen corbes.