DEU TITOLS PER AL RETORN

La setmana del llibre en català s’inaugura el proper divendres. Des de Bearn us proposem deu novetats que segurament no són les que ocuparan l’atenció dels grans mitjans. Però que haurien d’ocupar l’atenció dels bons lectors. Podrien ser molts més, és clar, però nosaltres també hem hagut de triar.

La mirada de la sargantana. Roger Bastida. Columna. L’escollim perquè l’autor és molt jove, perquè és una primera novel·la i perquè ens agraden totes les històries que tenen a veure amb l’art en general i amb en Ramon Casas en particular.

Milions d’ampolles buides. Manuel de Pedrolo. Sembra Llibres. L’escollim perquè Manuel de Pedrolo és un autor de capçalera i ha de continuar essent-ho. Un dels seus llibres més polítics que guanya actualitat amb cada dia que passa. I a sobre amb un pròleg de Jaume Cabré.

Sang freda. Biel Cussó. Alrevés. L’escollim perquè és el debut en la novel·la negra de Biel Cussó i va guanyar el premi Memorial Agustí Vehí, vila de Tiana. Agradarà a tots els amants de la novel·la negra que en vulguin una de diferent.

La draga. Esperança Camps. LLibres del Delicte. L’escollim perquè tot i que és un llibre que va sortir a l’estiu, ha de viure el seu esclat aquesta tardor. I sobretot perquè Esperança Camps sembla ungida per una vareta màgica per convertir-se en una de les millors escriptores en català dels darrers quinze anys.

Viatge a la Rússia soviètica. Visions catalanes de l’URSS 1920-1941. Eduard Riu-Barrera. L’Avenç. L’escollim perquè calen llibres com aquest que treguin del oblit, contextualitzin i expliquin fets prou desconeguts o poc estudiats com la relació nostrada amb aquell invent polític de proporcions gegantines. I perquè L’Avenç és sempre garantia de rigor i feina ben feta.

Zúric, 1917. Lenin, Joyce, Tzara. Agustí Pons. Pòrtic.  L’escollim perquè els assajos de l’Agustí Pons garanteixen sempre que ens faran pensar. I a més perquè oi que resulta fascinant que els tres coincidissin en un sol espai fa cent anys?

Desig. Richard Flanagan. Raig Verd. L’escollim perquè la història té, des del que en sabem, tot d’elements que fascinen (l’Àrtic, Tasmània) i perquè l’autor és un valor segur, tant com l’editorial.

Portugal. Miguel Torga. El Gall. L’escollim perquè es tracta d’una obra deliciosa d’un dels grandíssims noms de la literatura portuguèsa que entra de nou al catàleg de la més portuguesa de les editorials en català.

Arbre que s’allunya. Antoni Clapés. Labreu. L’escollim perquè ens cal llegir molta poesia bona i ara ens arriba un volum d’un dels poetes més interessants de la literatura catalana.

Diumenge als meandres. Marcel Bagaria. Pagès Editors. L’escollim perquè els llibres metaliteraris ens fascinen i encara més si estan ambientats a França i el signa un autor amb pseudònim.