Liz Castro: “Catalunya pot inspirar al món, si pot demostrar que la no violència és útil”

Liz Castro, al barri de Gràcia (Barcelona). Fotografia de Carles Domènec.
Liz Castro, al barri de Gràcia. Barcelona. Fotografia de Carles Domènec.
Liz Castro, al barri de Gràcia (Barcelona). Fotografia de Carles Domènec.

L’escriptora, editora i traductora Liz Castro (California, 1965) acaba de publicar ‘Els carrers seran sempre nostres’ (Pòrtic), la crònica detallada dels fets de l’1-O, amb el relat minuciós sobre la jornada del referèndum. El llibre comença a les 00.01 del diumenge, amb les persones acampades en escoles d’arreu de Catalunya, i acaba a les 00.28 del dia següent, amb el recompte dels resultats per part del portaveu del Govern, Jordi Turull, i l’autora afirmant que ‘Sí que hi hagut referèndum’.

Ens volen fer dubtar, Rajoy deia que no hi havia hagut un referèndum, per això era important recordar-ho, demostrar la violència de l’estat i, encara més important, la resposta a la violència, va ser un èxit espatarrant”, assegurà Castro.

 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Cada entrada del llibre comença amb una hora i segueix amb el fet que es produí en aquell moment, en un dels col·legis on hi va intervenir la policia o a un indret significatiu de la jornada. “He utilitzat un llistat amb 92 llocs on hi va haver intervencions de la policia, vaig investigar sobre cada experiència però no volia explicar només la violència perquè no és tota la història i és molt depriment, s’havia de contar tot, també la tensió que la gent sentia”, digué. El títol fa referència a un dels crits populars de les mobilitzacions pel referèndum.

cobertaSegons Castro, “als canvis de règim dels darrers cent anys, han tingut més èxit els moviments no violents, a més, en aquest cas, les possibilitats de generar un nou règim, que sigui democràtic, són majors”. L’escriptora creu que l’experiència catalana pot convertir-se en un referent: “als Estats Units hi ha un atac molt gran contra la democràcia, si Catalunya pot demostrar que la no violència és útil, pot inspirar al món”.

La nord-americana destacà que “he vist que els catalans passen poc de temps gaudint de les victòries; poc després de la manifestació de 2012, el president Mas ja anunciava les eleccions”, i afirmà que “aquesta sembla una característica dels catalans, fan poc autobombo, amb aquest llibre, vull que la gent recordi que l’1-O vàrem fer una cosa molt important”. Castro participà, fa unes setmanes, a la manifestació de Brussel·les de recolzament als consellers exiliats i al president Puigdemont. “Em va saber greu que aquell cap de setmana no confiessin en el poble, n’estic segura que les amenaces eren certes però no sempre es compleixen, tard o d’hora haurem de plantar cara”, amollà.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Liz Castro recordà que “l’any 1987, tenia curiositat per la sociolingüística, tenia 22 anys. Vaig arribar amb pocs diners, vaig trobar-hi una feina a una empresa d’informàtica, vaig quedar-hi 6 anys. Vaig tornar als Estats Units per fer el llibre ‘La bíblia de Macintosh’“. El 1994, en va editar la cinquena edició. L’any 2013 va publicar ‘What’s up with Catalonia’ (Catalonia Press).

Carles Domènec