
Durant els dies de l’empresonament de Valtonyc, la prohibició de la distribució del llibre Fariña o la retirada d’una obra crítica de Santiago Sierra a ARCO, és interessant recordar un dels punts d’inflexió del tractament de la llibertat d’expressió a Espanya. La portada de la revista El Jueves , amb el rei Joan Carles abdicant i posant la corona plena de fems sobre el cap del seu fill Felip, va provocar que vuit dibuixants decidissin deixar la seva feina a la publicació. Ja impresa, la portada fou canviada al darrer moment per una altra, dedicada a Pablo Iglesias, figura emergent de la política espanyola i líder de Podemos. Era l’estiu de l’any 2014. La crisi es trobava al seu màxim i en joc es trobava la possibilitat de fer perdre una quantitat d’ingressos molt rellevant al grup RBA, per part d’alguns anunciants.

La caricatura dels dos monarques fou dibuixada per Manel Fontdevila (Manresa, 1965). “Als anys 90, es parlava del Rei al Jueves d’una forma campetxana, el simple fet de dibuixar-lo ja s’interpretava com una transgressió; la primera crítica al Rei la va fer l’humorista Toni Albà, poc a poc ens vàrem anar animant”, explicà el caricaturista, qui assegurà que “sempre hi hagut un gran piloteig de la premsa a la figura del Rei, però els acudits no canvies les coses, la institució s’anava degradant sola”.

Fontdevila recordà la història de la publicació sobre l’abdicació de Joan Carles, que acabà amb una sèrie de dibuixants lluny del Jueves: “l’editor segrestà la portada i molts vàrem decidir partir, l’editor va voler enganyar els lectors i això no es podia fer perquè el lector pensava que era un dels nostres”. Aleshores, el dibuixant fundà, amb els també ex Jueves Albert Monteys i Luis Bustos, el digital ‘Orgullo y satisfacción”, que tancà fa un mes. Avui publica les seves vinyetes a eldiario.es i al Diari ARA. “És un moment delicat per a la llibertat d’expressió, un moment terrorífic”, conclogué.
Carles Domènec