Capa & Taro

Gerda Taro i Capa

El reporter Robert Capa és un dels màxims responsables del mite romàntic del fotògraf de guerra, a mig camí entre les trinxeres i els braços d’una estrella de cinema. Al costat de Capa (el nom real del qual era Endré Friedmann), la fotògrafa Gerda Tardo encarna un altre mite, el de la dona refinada, pionera i emancipada que deixa enrere una determinada posició social i s’arrisca per donar sentit a la seva vida. Va ser una de les millors fotoperiodistes de guerra. Ella morí als 26 anys, a Espanya. Ell desaparegué als 40 anys, a Indoxina.

 

Capa i Taro segueixen protagonitzant novel·les. La darrera és en francès, amb el títol d’‘Après Gerda’ (Les Éditions du Sonneur, maig del 2018). L’autor és l’escriptor i guionista Pierre-François Moreau (Alger, 1954). El llibre es construeix en dos moments importants de la cèlebre parella. El primer és la mort de Taro, atropellada per un tanc republicà a Brunete, prop de Madrid, en un moment de màxim desordre sota l’amenaça d’avions enemics. Aquell dia, Capa es trobava a París, preparant-se per viatjar a la Xina.

ApresGerda

El segon moment recurrent del llibre, que es va superposant a l’accident d’ella, és l’edició a Nova York del llibre de fotografies ‘Death in the Making’, un àlbum a la memòria de Gerda Taro, que encapçala la conegudíssima imatge de la mort del milicià republicà. El volum recorda els dotze darrers mesos que Capa i Tardo, que signaven les fotografies amb el pseudònim de ‘Robert Capa’, cobriren la guerra civil espanyola. Conté una quinzena de reportatges de Capa i Taro, realitzats entre l’agost de 1936 i el juliol de 1937.

 

Capa, un mes després de la mort de Taro, arribà a la ciutat dels gratacels. Hi quedà unes sis setmanes. Retrobarà el seu amic André Kertész, amb qui muntarà la maqueta del llibre. ‘Death in the making’ fou publicat l’any 1938 a Nova York.

Carles Domènec

deathinthemaking
Coberta del llibre ‘Death in the Making’

 

 

Enllaç a les primeres planes de ‘Àpres Gerda: https://www.editionsdusonneur.com/extraits/9782373850796.pdf