Xavier Aliaga guanya el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians amb ‘Les quatre vides de l’oncle Antoine’

Xavier Aliaga. Fotografia de Carles Domènec.

Us copiem el comunicat d’Angle Editorial arran del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians:

El llibre recupera la història d’un parent amb una barreja de crònica periodística i elaboració literària personal. Aquest guardó s’afegeix al Premi Ciutat de Tarra­gona de novel·la Pin i Soler.

El Premi de la crítica dels autors valencians, que cada any atorga l’Associació d’Escriptors en llengua catalana, ha estat atorgat enguany a la novel·la ‘Les quatre vides de l’oncle Antoine‘, de Xavier Aliaga, novel·la que prèviament havia estat guardonada el 2017 amb el Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, i per tant publicada per Angle editorial. La novel·la, que va ser presentada el setembre passat, explica la recerca que un escriptor (en realitat, l’autor) fa del seu oncle, fugit d’Espanya després de la passada guerra, en un exercici de recuperació de l’oblit que esdevé universal, segons va dir el jurat.

quatrevides

Aquest guardó, que es concedeix a la millor obra de narrativa publicada per un autor valencià durant l’any anterior, confirma la bona trajectòria del Premi Pin i Soler en la darrera etapa, que ha anat apostant per obres arriscades, amb una preferència per la qualitat literària per sobre de la comercialitat. Així, la novel·la premia­da l’any anterior, el 2016, Eren ells, de Carles Rebassa, va ser distingida l’any passat amb el Premi Ciutat de Barcelona. I actualment està en procés de publicar-se en diferents idiomes i països, entre ells Egipte, en àrab.

«Premis com el Pin i Soler són importants perquè, en aquest cas, ha obert la possibilitat de publicar en una magnífica editorial com Angle, que ha cregut des del principi en el llibre i s’ha bolcat en la seua difusió», explica Aliaga. «Però el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians té un sabor especial», afegeix. «D’una banda, perquè és un premi a obra publicada; has de competir amb les novel·les dels companys i les companyes que han estat editades l’any anterior. I que un jurat compost precisament per escriptors decidisca que la teua és la millor novel·la en valencià de l’exercici anterior és una satisfacció enorme, que no es pot explicar fàcilment», explica l’autor.

Enguany, la novel·la premiada amb el Pin i Soler ha estat ‘L’observador de núvols’, de l’autor osonenc Marc Capdevila, i arribarà a les llibreries el proper mes de setembre. Esperem que la seva trajectòria sigui tan fructífera com les seves precedents. Tant l’ organització dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona (Ajuntament, Òmnium Cultural del Tarragonès i Centre de Normalització Lingüística de Tarragona), com Angle editorial, volen expressar la seva felicitació a Xavier Aliaga pel nou premi obtingut, i manifesten la satisfacció per la consolidació d’aquesta trajectòria.

Tarragona/ Barcelona, juny de 2018.