CARN CRUA, un viatge a la poesia visceral

Adia publica el poemari de Joan Josep Barceló i Bauçà, premi Bernat Vidal i Tomàs del 2018

Sebastià Bennasar. Adia edicions acaba de publicar el nou poemari de Joan Josep Barceló i Bauçà, obra amb què ha guanyat el premi Bernat Vidal i Tomàs. El conjunt ocupa un total de 39 poemes dividits en tres parts. Molts tenen uns inquietants títols llarguíssims, el conjunt dels quals podria ser per si mateix un poema inquietant. El poeta Jaume Pons tanca el volum amb un epíleg anomenat “El triomf de la poesia mòrbida i quàntica”, on fa una anàlisi detinguda dels valors del poemari.

Crec que cal destacar que la poesia de Joan Josep Barceló i Bauçà és de les que s’arrapen al full i al lector, de les que no poden deixar indiferent. Hi senyoregen poemes breus però colpidors, sovint construïts buscant el gir final en la darrera estrofa -de vegades en els darrers dos versos- que conformen per si sols una vertadera sotragada en el lector.

El llibre també és un objecte de bella facturació, com ho són tots els de la col·lecció amb què Pau Vadell, l’editor, vol retre, al nostre entendre, homenatge a la mítica col·lecció Guaret. I si hom mira el catàleg i els noms que hi apareixen, haurà de concloure que ha sabut combinar la saba nova amb els noms consagrats, barrejant Antoni Clapès, Hilari de Cara o Miquel Bauçà amb Lucia Pietrelli, o Pau Sif, per exemple, fins arribar a aquesta Carn Crua que s’acompanya amb els magnífics dibuixos de Pere Salvà.

ARQUEOLOGIA DEL PLENILUNI CÍCLIC DE LA LLUNA

m’he enfonsat en la liqüefacció

del plom mastegat

travessant el silenci dels temps dels records.

 

m’he  begut tot el blau de la calma

per sobreviure als abismes dels somnis.

 

defujo les contrasenyes,

la posició

de totes les coses és a arbitrària