PURGATORI VIST DES DEL CEL (NEGRE)

Ressenya de “Purgatori”, la nova novel·la de David Marin

De vegades passa que hi ha narradors que un cop arrenquen recuperen amb molta força la seva irrupció tardana. En el cas de David Marin som davant un d’aquests escriptors que una vegada que obren la llauna ja no paren. Va debutar el 2015 amb Mala Lluna i des de llavors ha fet dues incursions més en el gènere negre -una a quatre mans, amb Pau Juvillà, Primàries de sang, enguany mateix- i fins i tot ha publicat relats eròtics amb Marta Alòs, abans de tocar un dels cims literaris negres del país guanyant el premi Crims de Tinta amb Purgatori, una novel·la negra d’altíssima qualitat literària.

En aquest text ens retrobem amb el sergent Rull i la seva unitat d’investigació a Balaguer, que haurà d’investigar una doble trama. D’una banda un religiós director d’una important institució d’ensenyament de la capital de la Noguera ha aparegut mort amb els pantalons baixos a una zona de prostitució dels afores de Lleida, i de l’altra, a la Vall Fosca hi ha remors que hi passen coses rares, entre elles l’arribada de la descendent d’una mítica bruixa.

Amb tots aquests materials, Marin construeix una novel·la negra ben intensa, on aquestes trames es mesclen amb els problemes personals dels seus protagonistes, de vegades tan importants com la pròpia investigació, perquè sovint hi van lligats. En definitiva, Marin ens ofereix una novel·la sòlida, ben construïda, que mostra que l’evolució d’aquest periodista reconvertit en novel·lista és brutal i sembla que encara ens ha de dir moltes coses.

Un esment a banda el mereix el tema lingüístic. Marin usa molt bé el parlar de la Noguera en les seves obres i ha fet un esforç notable per reconstruir el pallarès. Sempre en benefici del llibre i en cap cas com a lluïment, en una elecció lingüística que l’acosta a la darrera novel·la de Margarida Aritzeta, Rapsòdia per a un mort o a les novel·les negres de Silvia Mayans, altament recomenables.

Tots aquells que en els darrers temps diuen que la qualitat de la novel·la negra en català està en retrocés, hauran de reconsiderar el seu posicionament quan llegeixin Purgatori, una autèntica entrada en el cel més negre d’un autor que dia a dia demostra una solidesa i una ambició fora mida.

Sebastià Bennasar

PURGATORI

David Marin

RBA, 2019