Una altra lliçó de Wa Thiong’o (i la valentia de Laura Huerga)

L’escriptor kenià publica “La revolució vertical” i intervé demà en una conferència al CCCB

L’editora de Raig Verd, Laura Huerga, s’ha caracteritzat sempre per la seva valentia i per tenir mentalment molt clar de cap on vol conduir la seva empresa (després a vegades el mercat permet o no fer determinades operacions financeres i comprar alguns autors). Fa ja alguns anys ens va anar citant a diferents periodistes culturals per explicar-nos la nova línia d’assaig que pensava obrir. En el meu cas ens vam trobar a la plaça Universitat, en un d’aquells bars on els estudiants han cervesejat molt més que no pas estudiat i recordo perfectament com els ulls li espurnejaven en parlar de la col·lecció i del brillant nom escollit: Ciclogenèsi.

Poc després li va tocar la grossa en forma de premi Nobel. Bingo. En el seu moment li havia tocat la grossa local, premi llibreter. Alguna cosa deu fer bé, la Laura Huerga, com perquè els diaris la considerin una de les dones amb més poder a Espanya. I  de sobte, de la mateixa factoria, comencen a arribar llibres d’un senyor anomenat Ngugi Wa Thiong’o (Kenya, 1938) que ens ensenyen a pensar diferent i a mirar l’Àfrica d’una altra manera. Ciclogenèsi mental.

Ara Wa Thiong’o s’ha convertit en un escriptor una mica més conegut a casa nostra gràcies als quefers de l’editora de Raig Verd, llum de coneixement que perseguim tot sovint, i ara ens arriba un conte deliciós, La revolució vertical (o per què els humans caminen drets) que entronca de ple en la tradició de la literatura oral africana i que es converteix en una gran faula sobre la necessària cooperació humana.

Wa Thiong’o basteix un text aparentment senzill i inocu, però carregat de forces i de raons que hauria de ser llegit massivament en aquests temps d’individualismes exacerbats i de polítiques de vol gallinaci.  Traduït per Josefina Caball i il·lustrat per Agustín Comotto, a més a més és un bellíssim objecte que no pot no ser a les vostres biblioteques.

Thiong’o parlarà demà al CCCB. Escoltar-lo és un luxe. LLegir-lo et transforma.

SEBASTIÀ BENNASAR

La revolució vertical

Ngugi Wa Thiong’o

Raig Verd.