Cal Ratoliu, el nou llibre de Damià Bardera, vist pel seu editor

Que en Damià Bardera és un dels escriptors més singulars de la nova fornada de narradors és quelcom que ningú no pot posar en dubte. Ara, però, ens ofereix un llibre diferent a la seva trajectòria, un llibre molt personal, Cal Ratoliu, que el confirma com un escriptor original, capaç de barrejar gèneres i d’una àmplia visió panoràmica partint de les coses més properes. Li hem demanat al seu editor, Francesc Mestres, que ens faci cinc cèntims d’aquest retorn de Bardera El Cep i la Nansa i això és el que ens ha dit:

“Parlar de l’experiència personal i no caure en la farsa de móns exclusius i fantàstics per on l’autor transita  és una  de les grans virtuts d’aquest Cal Ratoliu, juntament amb la voluntat d’estil que impregna tot el llibre -28 relats- i  que sota la forma d’un dietari assagístic fa un examen franc i rigorós, a vegades entranyable i divertit, a vegades sever, amb la literatura com a tronc d’un arbre que té branques força diverses i que, indefectiblement, ens serveixen per descobrir o perfilar les motivacions, inquietuds i motius d’especulació intel·lectual de l’autor: la filosofia, la biologia, la psicologia, l’educació, la tradició. I m’agrada destacar, també,  que aquests relats biogràfics són d’una agudesa  i profunditat que fan estremir. L’autor s’enfronta, sense mistificacions, als punts neuràlgics de la seva experiència i dels seus coneixements, talment, com un filòsof de la sospita”.

Així doncs, torna el Damià Bardera que ha inquietat els seus lectors des del primer dia i que a més a més els vol fer pensar.