61 llibres per sant Jordi

De llistes de llibres per Sant Jordi n’hi ha moltes. Nosaltres també hem volgut fer-ne una. Això sí, la nostra llista és de llibres llegits durant el 2019 i el 2020. No tots són novetats estrictes, però segur que els trobareu. Enguany, a Llibreries Obertes, Libelista, la web de les llibreries i la web de les editorials. O directament en digital, en molts casos, per als vostres dispositius. Feliç Sant Jordi confitat!

  1. Literatura catalana. 10 títols.

-El fill d l’italià. Rafael Nadal. Columna. La demostració que hi ha mediàtics que saben escriure molt bé. Una novel·la per a fans de les històries amagades de la postguerra.

-Les millors vacances de la meva vida. Neus Canyelles. Empúries. L’escriptora mallorquina és una d’aquestes joies ocultes de la literatura catalana. Una novel·la curta, molt ben escrita i molt dura, sobre el revers tenebrós de les expectatives literàries i sobre la vida al sanatoris mentals. Per als amants de la bona literatura.

-Heidi, Lenin i altres amics. Joanjo Garcia. Bromera.  Els escriptors valencians estan fent unes grans aportacions a la literatura catalana contemporània i massa sovint no els fem cas. Joanjo Garcia ens deixa una novel·la que confirma que és un dels autors a seguir, per a tots els que estimen el cap i casal i les bones històries.

-Viure perillosament. Gemma Pasqual. Comanegra. Una altra escriptora valenciana que en aquesta ocasió ens ofereix una col·lecció de relats protagonitzats per grans creadores al llarg del temps. Una delícia per als amants dels relats breus.

-Les quatre vides de l’oncle Antoine. Xavier Aliaga. Angle Editorial. I encara seguim amb els valencians. L’actual cap de cultura de El Temps va guanyar el premi Ciutat de Tarragona amb aquesta obra que és una recerca i una indagació sobre la pròpia família. Atreviment literari, ambició i literatures del jo en una barreja explosiva que no us deixarà indiferents.

-Homenatge als caiguts. Albert Sànchez Piñol. Rosa dels Vents. Pinzellades ben curtes d’aquest home que té tendència a escriure llarg, però que domina tots els gèneres. Peces de ràdio convertides en perles literàries. Per als amants de les grans obres menors dels escriptors.

-La memòria de l’aigua. Montse Barderi. Columna. La guanyadora del darrer Premi Prudenci Bertrana ens deixa una novel·la molt ben escrita on les dones de tres generacions són les grans protagonistes. La duresa de la vida en estat pur.

-Consciència. Teresa Colom. Empúries. Atreviment literari és el que sempre ha caracteritzat la Teresa Colom. En aquest cas opta per la ciència ficció com a gènere en una de les narracions més agosarades del 2019. Imperdible.

-Els llops sempre tornen. Jaume Albert Ollé. Pagès. Una magnífica història ambientada sobretot al Pallars, però amb ramificacions a tota Europa i a la nostra història més recent. Avions caiguts, nazis, la vida als pobles, traïcions, intrigues. Una novel·la que et reconcilia amb el plaer de llegir. Com una peli d’Indiana Jones, que mai no defrauda.

-La noia de la resistència. Xulio Ricardo Trigo. Columna. La consagració d’un dels nostres novel·listes sèniors. Paris el 1944 i com deia aquell entrenador, no hase falta desir nada más, però sí, una novel·la amb dos temps molt marcats, el 1944 i el 1990, una escriptora a la recerca de la seva identitat i un estiu que ha de canviar moltes coses. Imperdible.

2. Literatura universal contemporània  4 títols 

-La revolució vertical. NGügï Wa Thiongo. Raig Verd. Un conte absolutament deliciós d’un dels grans escriptors africans del moment. I a càrrec d’una de les editorials més interessants de casa nostra. Imperdible. Per a tothom, absolutament tothom.

-Historias del Kronen. José Ángel Mañas. Bala Perdida. Reedició de la novel·la mítica de Mañas que tant va revolucionar la literatura espanyola. Per a tothom que tenia entre 18 i 25 anys llavors i per a tothom que té entre 18 i 25 anys ara. Una novel·la per tornar a llegir o per descobrir per primer cop. No us perdeu els textos extra que l’acompanyen.

-La ignorància. Milan Kundera. Tusquets. Una gran novel·la de l’autor de La insostenible lleugeresa del ser. Una novel·la sobre els retorns després de l’exili per als amants de bona literatura.

-Movimiento único. Diego Gándara. Seix Barral. Què passa quan el 1999 un periodista cultural molt jove li envia un mail a Roberto Bolaño? Doncs que moltes coses es posen en marxa. Per a amants de la metaliteratura i per a fans de Bolaño.

3-Clàssics que no caduquen. 5 títols

-Feliçment, jo sóc una dona. Maria Aurèlia Capmany. Edicions 62. Una autora, la Capmany, que creiem que encara ha estat poc llegida i que cal reivindicar. En aquest cas una novel·la amb múltiples tècniques narratives i un bon repàs per la nostra història.

-París era una festa. Hemingway. Viena edicions. Hemingway va ser gairebé tan important com a personatges que com a autor. I aquest llibre és sensacional. Per a fans de la bugaderia literària i per a amants dels anys vint i de Paris.

-La flor romanial. Antoni Maria Alcover. Di 7. Una de les rondalles més conegudes, en una edició molt ben il·lustrada. Un clàssic imprescindible.

-Bon dia tristesa. Françoise Sagan. Viena. La col·lecció petits plaers de Viena edicions proporciona grans moments de plaer. I aquesta novel·la és un clàssic dels que no es poden deixar de llegir. Us fascinarà.

-Medea. Eurípides. La Magrana. Després de tants de dies de confinament, una bona història de relacions familiars tempestuoses. Els grecs, que sempre ens ensenyen tantes coses.

3.Novel·la negra.  20 títols

-El último barco. Domingo Villar. Siruela. El retorn d’un dels escriptors més importants dels darrers temps. Per als amants de les històries dilatades, minucioses i ben escrites. Més de 700 pàgines…

-Pacto de sangre. James.Mc Cain. Edicions 62. Els clàssics mai no defrauden i James Mc Cain és un dels millors. Novel·lassa per ajudar a entendre tota una tradició.

-En la sangre. Laura Gomara. Roca. Laura Gomara ha arribat al gènere per quedar-hi (si ella vol). Una novel·la contada des del punt de vista dels criminals, amb un personatge femení d’antologia. Per als amants de la renovació en el gènere.

-Niños de tiza. David Torres. Algaida. Una bona novel·la negra de perdedors.

-Soledad. Carlos Bassas del Rey. Alrevés. Prodigi tècnic, mestria literària, grans personatges d’un dels millors escriptors del gènere en castellà en aquests moments. Qualitat en vena.

-Solo los muertos. Alexis Ravelo. Alrevés. De l’Alexis Ravelo ens llegiríem fins i tot la llista de la compra.

-La ceguera del cangrejo. Alexis Ravelo. Siruela. Una altra novel·la negra amb tocs culturalistes i mediamebientals. Imprescindible.

-Universidad para asesinos. Petros Márkaris. Continua la dissecció de la societat contemporània grega a càrrec d’aquest veterà que mai no decep.

-Purgatori. David Marin. RBA. Una novel·la negra excel·lent d’un dels autors catalans que s’han de seguir. Ambientada a terres de Ponent, destaca entre moltes altres virtuts, per un ús molt acurat de la llengua. Una joia.

-Octubre. Teresa Solana. Alrevés. Durant molt temps va ser una de les poques dones que feien novel·la negra en català. Ara ens mostra l’instant just abans de l’octubre que va canviar les nostres vides.

-Protocol M. L’afer Comorera. Ramon Breu. Voliana. Una extraordinària novel·la negra sobre un dels afers més foscos i ocults de la postguerra. Per als amants de descobrir episodis foscos del passat.

-La gallina cega. Josep Palou. La Magrana. Una novel·la de 1993 que hauria de ser de lectura obligatòria, perquè riure una mica també és molt saludable.

-Los amigos del crimen perfecto. Andrés Trapiello. Destino. Un gran homenatge als escriptors de novel·les de quiosc i una bona reflexió sobre la transició. Llengua impecable, bons personatges, un llibre que s’ha de llegir.

-No cerramos en agosto. Eduard Palomares. Asteroide. Ben original, amb detectiu i Barcelona incorporats. Per als amants de la ciutat.

-Los peces solo flotan muertos. José Luis Caballero. Roca. Una altra novel·la que agafa elements històrics, en aquest cas el tardofranquisme. Bona estructura i personatges i bona recreació històrica.

-Cazeneuve i les clavegueres de la ciutat. Oriol Molas i Ferran Grau.  Capital Books. Una mostra d’originalitat seguint a quatre mans les passes del primer detectiu de la ciutat. Qui deia que la corrupció urbanística era quelcom del present?

-Gener de sang. Alan Parks. Univers. Una novel·la brutal per inaugurar la col·lecció negra d’Univers. I a més a més ambientada a l’hivern a Escòcia, just abans de la gran arribada de l’heroïna. Per als amants del negre pur.

-L’hivern del coiot. Ferran Grau. Alrevés. True Crime en català. Es pot demanar quelcom més? Sí, que estigui molt ben escrit. Doncs aquest és el vostre llibre.

-Teoria del gall. Margarida Aritzeta. Llibres del delicte.  Torna la Mina Fuster i torna la gran Aritzeta. Una novel·la negra per gaudir, una autora que heu de llegir sí o si. Imprescindible.

-El tigre i la duquessa. Jordi Solé. Columna. M’agraden les novel·les negres diferents, dures, amb un punt cínic. Jordi Solé és una de les rares veus originals. Us fascinarà.

4.Poesia. 4 títols.

-La netedat. Sebastià Alzamora. Proa. El retorn d’un dels més grans de la seva generació.

-Res és ara ni això. David Caño. David Caño és un dels nostres poetes de capçalera.

-El pi de Formentor. Miquel Costa i Llobera. Saïm Edicions. Un clàssic, en versió il·lustrada, que no pot faltar a la casa dels amants dels llibres bells.

-Un cos preciós per destruir. David Caño. Proa. Terrícola. Un poemari brutal. I no cal dir res més.

5. No ficció. 8 títols

-Amor, no estàs fatigat. Gabriel Janer Manila. Proa. El segon volum de memòries d’aquest clàssic de la nostra literatura. Per a amants del safareig literari.

-El llibre del variat mallorquí. Di7. Un llibre sobre aquesta delícia mallorquina, imprescindible.

-Desencadenats. Bernat Ruiz. Saldonar. Tothom que es dedica al món dels llibres l’hauria de llegir obligatòriament.

-Crònica al marge. Agustí Pons. Comanegra. Les memòries d’un dels nostres periodistes clàssics. Imperdible.

-Miquel Martí i Pol. Somniar el demà. Hèctor Serra. Sembra. Una bona biografia del poeta del poble.

-Escrits policíacs. Àlex Martin. Alrevés. Imprescindible per als amants del gènere negre.

-El gato encerrado. Andrés Trapiello. Pretextos. El primer volum dels seus dietaris. Especialment recomanat per a altres escriptors.

-La indústria del llibre. Jason Epstein. Anagrama. Un altre dels llibres que en cap cas no hauria de deixar de llegir ningú aficionat al món del llibre.

6. Infantil i juvenil. 10 títols

-Abril, la princesa escabellada. Imma Llonch. Els massos de Montbuí. Per a tots els nens amb cabells rebels.

-El dia que les ceres de colors van dir prou. Drew Darwalt. Andana. Què pensen les ceres dels seus usuaris?

-Frederick. Leo Lionni. Kalandraka. Tot un clàssic.

-El gran dia de l’Elmer. David McKee. Beascoa. Potser l’elefant més entranyable.

-Aigua. Anna Aparicio Català. Babulinka Books. Un gran llibre sobre la solidaritat.

-Ramir el boxejador. Lirios Bou. Andana. Una joia absoluta. Tendresa en estat pur.

-Àlbum per a un dia de pluja. Dani Torrent. Cal·lígraf. Un llibre diferent per aprendre a mirar les coses d’una altra manera.

-De quin color és un petó. Rocío Bonillo. Animallibres. Un clàssic d’una clàssica contemporània.

-Amadeus. Marta Costa. Baula. Quin gran homenatge a la música!

-El pollet plomat. Marisa Nuñez. Kalandraka. Una autèntica delícia per als menuts i per als grans.